1. Haberler
  2. Gündem
  3. Zam Teklifine Tepki: TÜPRAŞ’ta 3.500 İşçi İş Yavaşlatma Eyleminde

Zam Teklifine Tepki: TÜPRAŞ’ta 3.500 İşçi İş Yavaşlatma Eyleminde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüpraş’ta yaşanan “Toplu İş Sözleşmesi (TİS)” krizi büyüyor. Koç Holding’in TÜPRAŞ işçilerine yönelik ilk 6 ay için %28, sonraki 6 ay için %18’lik zam ve üç yıllık sözleşme teklifine karşı başlayan eylemler dört rafineride binlerce işçinin katılımıyla büyüyor. Sendika teklifi “asgari ücretin dahi altında” buldu. Petrol-İş Sendikası’nın çağrısıyla başlatılan iş yavaşlatma ve grev süreci hem Aliağa’da hem de Kocaeli, Batman ve Kırıkkale’de üretimi sekteye uğrattı. 

Sabah vardiyasında çalışan işçiler 08:00-10:00 saatleri arasında rafineri önünde bekleyerek üretime katılmadı. Gece vardiyası da 22:00’dan sonra üretime devam etmeyerek greve destek verdi. Eylemlerin bir hafta süreceği, işçilerin taleplerinin karşılanmaması durumunda daha radikal adımların atılacağı belirtildi. 

3.500 TÜPRAŞ İşçisi Ayakta

TÜPRAŞ’ın dört rafinerisinde toplam 3.500 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, 13. oturumda da sonuçsuz kaldı. Koç Holding, ilk 6 ay için yüzde 28, ikinci 6 ay için ise yüzde 18 zam önerdi. Ayrıca sözleşmenin 3 yıllık olmasını talep etti. Petrol-İş ise, bu oranların ve sürenin yetersiz olduğunu belirterek, ilk 6 ay için yüzde 73, sonraki dönemler için yüzde 40 artı yüzde 13 oranında zam talep ediyor. Sözleşme süresinin ise 2 yıl ile sınırlı kalmasını istiyor.

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, “İşveren ısrarla gerçek dışı oranlarla geliyor. TÜPRAŞ işçisi fazla mesai yapmadan geçinemiyor. Bu saatten sonra elimizdeki en büyük silah grevdir,” dedi. Toptan, 23 Nisan’da yapılacak çocuk etkinliklerini eleştirerek, “Reklam değil, hakkımızı istiyoruz. Sosyal etkinliğe değil adil ücretlere ihtiyacımız var,” diye konuştu. 

İşçiler Koç Vakfı’ndan Çıkmaya Hazırlanıyor

Aliağa’da işçiler Koç Vakfı’ndan çıkmak üzere dilekçeler topluyor. Toptan işçilerin vakıftan ayrılma gerekçesini “Ekmeğim yokken vakıfta kalmak istemiyorum” diyeraçıkladı. Kocaeli, Batman ve Kırıkkale’deki işçiler de Aliağa’daki eylemlere destek verdi. Rafineri girişlerinde sabah saatlerinde sloganlarla yürüyüşler yapıldı, üretime geç başlandı.

Geçim Krizi ve Güvensizlik

Maaşların enflasyon karşısında eridiğini ve geçinmenin artık mümkün olmadığını vurgulayan  işçiler kira ve temel gıda masraflarının maaşlarını aştığını söylüyor. TÜPRAŞ’ta aidiyet duygusunun kalmadığını ve  sürecin 2019’daki gibi Yüksek Hakem Kurulu’na bırakılmasından endişeli olduklarını da dile getiriyorlar.

“Mücadele Artmalı, Sesimiz Duyulmalı”

Bazı işçiler, sendikanın daha görünür olması ve eylemlerin kapsamının genişletilmesi gerektiğini savundu. Ulusal medyada seslerini duyuramadıklarını, yalnızca Evrensel gibi bağımsız basında yer bulabildiklerini söyledi. “Türkiye’nin en çok kâr eden şirketlerinden birinde işçiler zor şartlara mahkum.” diyen işçiler, mücadelenin büyütülmesini istiyor.

EMEP’ten Dayanışma Çağrısı

Emek Partisi Aliağa İlçe Örgütü, TÜPRAŞ işçilerine destek verdi. Parti, sözleşme sürecinin sermayenin hükümetle uyumlu ekonomi politikalarıyla tıkandığını belirtti. 1 Mayıs’ın bu mücadelenin kamuoyuna taşınacağı bir gün olması gerektiğini vurguladı. 

0
be_en
Beğen
0
komik
Komik
1
_zg_n
Üzgün
1
k_zg_n
Kızgın
0
tepesi_atm_
Tepesi Atmış
0
_a_k_n
Şaşkın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Aydın Havadisleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!